Herskersymboler, Herskersymboler. Til konger, kejsere, fyrster, høvdinger og religioners elite, fx paver og biskopper, hører en række attributter, insignier eller regalier og våbenskjold. Der kan fx være tale om en trone, de tre kronregalier: krone, scepter og rigsæble (æble), en stav, speciel klædedragt, fx en kåbe eller kappe, en krans, diademer og ringe, våben, fx lanse eller sværd, og et gravmæle af dimensioner (mausoleum, pyramide).

Det er karakteristisk, at mange herskere opfattes som guddommelige eller ophøjede. Derfor kan deres regalier være “overtaget” fra guderne i myterne. Fx er den japanske kejsers tre kronregalier, spejlet, juvelerne og sværdet, også solgudinden Amaterasus attributter i shintomytologien; at overføre kronregalierne fra den afdøde kejser til den nye kan opfattes som kernen i arvefølgeritualerne.

Se også nationale symboler og konge.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig