Amulet, en genstand med symbolsk, hellig kraft. Ordet bruges ofte som synonymt med talisman, maskot og fetich. Genstanden kan være af meget forskellig art, direkte fra naturen eller tildannet; den kan bæres direkte af sin ejer, eller den kan fx hænges op på hans/ hendes husdør. Dens ejer får enten beskyttelse mod det onde eller kraft og lykke. Egenskaber ved genstanden tolkes symbolsk, og disse overføres til ejeren.

Polarforskeren Knud Rasmussen beretter under en indsamling af amuletter hos inuit, hvordan disse overføringer finder sted: En kvinde gemmer i en skindpose fx et svanenæb; “for at det første barn, jeg føder, skal blive en dreng”, og et rypehoved, fordi drengen så ville blive en hurtig og udholdende løber under jagt. I vores kultur ses fx hyppigt halskæder med kors eller andet Kristussymbol. Det magisk-symbolske element er vel stadig til stede i fx maskotter, ophængt i fodboldmål eller maskotter i bilers bagruder.

Se også mana og tabu, fetich, relikvier, affektionsværdi, fallos, attribut og animisme.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig