RELIKVIE Udsnit af Kristi ligklæde, siden 1578 opbevaret i domkirken i Torino. Relikviets oprindelse og ægthed er stærkt omdiskuteret.

.

Relikvier, (fra latin: rester, levninger), som symbol for en religionsstifter eller helgen kan en levning af vedkommende eller en genstand, der har haft forbindelse med ham eller hende, tillægges stor helligkraft. Relikviedyrkelse har spillet eller spiller en rolle i bl.a. de mere folkelige former for katolicisme, islam og buddhisme, mens de protestantiske kirker i Reformationen tog afstand fra dyrkelsen. Blandt de kristne relikvier er Kristi ligklæde og splinter af Kristi kors. I forbindelse med Buddhas død berettes det, at hans knogler blev delt, så de kunne indgå som relikvier i stupaer i den buddhistiske verden. I Tandens Tempel i Kandy, Sri Lanka, er en tand fra den historiske Buddha det kosteligste klenodie; dagligt besøger tusinder templet for at få del i Tandens kraft. Relikvier i mere verdslig forstand er det fx at gemme hår fra sin elskede.

Se også helligdom, pilgrimsfærd, affektionsværdi og amulet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig