REGNBUE Plakat fra Christiania med regnbuen som symbol for mangfoldige aktiviteter i Fristaden.

.

Regnbue, symboliserer i religioners kosmologi bl.a. forbindelsen mellem himmel og jord og kan opfattes som en bro, der vogtes og skal passeres. I græsk mytologi er Iris regnbuegudinde og en formidler mellem Zeus og Jorden. I nordisk mytologi er broen Bifrost (“den bævende vej”) regnbuen, der fører fra Asgård til Midgård; den vogtes af Heimdal og brister ved Ragnarok, som et centralt symbol på, at opretholdelsen af kosmos ophører. I nogle kulturer opfattes regnbuen som en himmelslange eller -drage og kan også have forbindelse til underverdenen.

I den kristne kunst er regnbuen symbol på Guds pagt med Noa efter syndfloden: “Jeg sætter min bue i skyerne; den skal være tegn på pagten mellem mig og jorden”, 1. Mos. 9, 13. Motivet: Jesus siddende på en regnbue ses ofte i dommedagsbilleder. I europæisk folketro er en skat skjult der, hvor regnbuen står på jorden.

I nyeste tid bruges regnbuen som symbol for fred, mangfoldighed og alternativ kulturform. Den blev brugt som hovedsymbol i Christianias (valg)plakater i 1970'erne, og en organisationsform her og i fx Thylejren blev kaldt “Regnbuehæren”; de mange farver i regnbuen symboliserede forskelle i folks arbejdsopgaver, og at alle var ligestillede i et antiautoritært, anarkistisk fællesskab. Regnbueflaget er homoseksuelles logo.

Se også iris, kosmologi, regn, bro og farver.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig