Regn, symboliserer primært frugtbarhed, men kan dog også forekomme som kaossymbol, i lighed med vands dobbeltsymbolik, fx i forbindelse med oversvømmelser, syndflod. Bestemte guder kan være knyttet sammen med regn, fx den mexicanske Tlaloc, de mandlige himmelguder befrugter jordgudinder med regn. Berømt er den poetiske formulering om fredskongen i Salme 72,6: “Som regnen falder på nyslåede enge, / som regndråber væder jorden, / skal retfærdighed blomstre i hans dage”, der også er brugt i Grundtvigs salme “Som dug på slagne enge”, 1860. I nogle kulturer er regn symboliseret i en slange, der også er lynsymbol. I regndansriter kan kultdeltagerne spille regnen ved fx at efterligne regndråbers fald på jorden med deres stampende fødder.

I dansk litteratur kan nævnes tre magisk-smukke digte om regn: Ole Sarvigs “Regnmåleren”, 1943, og Morten Nielsens “Foraarets Horisont”, 1943, og “Øjeblik”, 1945.

Se også vand, frugtbarhed, sky, regnbue og lyn og torden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig