Net, symboliserer bl.a. fangst, binding og det indvikle(n)de. Himlen med dens stjernefirmament kan opfattes som et kosmisk net. Nettet er attribut for en række guder, bl.a. Marduk, der fangede uhyret Tiamat, og den nordiske havgudinde Ran; Ran fangede søfolk i det og førte dem til sit undervandsrige. Den polynesiske kulturhero Maui fangede Solen i et net og tvang den til fast løb over himlen. En mirakelfortælling i Lukas 5 beretter om, at Jesus gav Peter en overvældende fiskefangst i Genesaret Sø. Nogle af Jesu disciple var oprindeligt fiskere, og Jesus siger metaforisk til dem, at nu skal de være “menneskefiskere”; derfor er deres attribut fiskenettet. Men også Satan har et net, en snare som han fanger sjæle i. Nettet har mange af de symbolfunktioner, som også hører til bånd og spind (se edderkop).

Tom Kristensen bruger i digtet “Den syngende Busk”, 1936, billedet af nettet dels om en angstfyldt situation, dels om himlen og stjernerne: “Jeg var under Net; men Nettet var løseligt flettet. / Jeg opfanged Stjerner, imedens jeg sprælled i Nettet.”

Net bruges også om fx målnet på en boldbane og om neurale netværk og www. Hele verden er blevet spændt sammen i kommunikation med trådløse og usynlige net. Det er nu muligt ikke blot at “gå i nettet”, men at “gå på nettet”.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig