Bånd, har – sammen med en række tilsvarende ord: bælte, kæde, lænke, reb, ring, snor og tråd – både en række konkrete betydninger, fx halsbånd, og en overført, abstrakt eller symbolsk. Den overførte betydning kan være positiv om fx følelser og forbindelser som bånd mellem mennesker. Eller negativ om noget, der hæmmer og snærer ved, at man lægger bånd på sig selv. Men et konkret bånd kan endvidere tillægges symbolsk betydning, idet et bånd om hals, arm, om livet (bælte) eller om anklen kan antage karakter af amulet eller attribut; der kan være tale om en gave eller en straf, fx en slaves fodlænke. De nordiske guder kaldtes bl.a. bönd, dvs. “dem, der binder”; den hinduistiske guddom Varuna kaldes “båndenes herre”; den japanske guddom Fudo-Myoo holder et reb for at binde dem, der angriber Buddha. Ved hindudrenges upanayana-rite og tilsvarende ved buddhistiske novicers indvielse får de bl.a. en hellig tråd, som hindudrenge af de tre øverste stænder skal bære resten af livet, og som er af forskellige plantefibre alt efter hvilken stand, drengene tilhører.

Bånd og de andre nævnte ord har i det hele taget i mange religioner betydning som symbol for guders eller magthaveres magt, til at dømme og til at bestemme over liv og død. Menneskets skæbne kan opfattes som en tråd (“livstråd”) fra en væv, som det kendes blandt skæbnegudinderne i såvel Norden (nornerne) som det gamle Grækenland (erinyerne). I nordisk mytologi bindes Fenrisulven af en magisk lænke, Gleipner, lavet af dværge; den brydes først ved Ragnarok. Som fast udtryk omkring at blive gift bruges overhøjtideligt-drillende “smede i Hymens lænker” (Hymen efter den græske bryllupsgud Hymenaios). “Kæde” bruges overført i fx “sammenkæde”. “På falderebet” betyder “i sidste øjeblik”; et faldereb er konkret en (reb)stige eller -trappe på ydersiden af et skib.

“Poesi; Hvor er mit brokbind?”, spørges der mangetydigt-provokerende i Klaus Rifbjergs digt “Terminologi”, fra Konfrontation, 1960.

Se også ariadnetråd, ring og frelse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig