MUSLINGESKAL Muslingeskaller som opstandelsessymbol er udbredt på kristne grave overalt i verden, her på grav på den engelske (dvs. protestantiske) kirkegård i Malaga, Spanien.

.

Muslingeskaller symboliserer graven, begravelse, fødsel, genopstandelse, feminin frugtbarhed, de kvindelige kønsdele.

Den indiske gud Vishnu forbindes med muslingeskallen, og Afrodite (Venus), der fødes af havets skum, gengives i freskomalerier fra Pompeji og på malerier af bl.a. Botticelli og Tizian stående på en muslingeskal. Apostlen og helgenen Sankt Jakob (dansk: Sankt Ib) er knyttet sammen med muslingeskallen (på dansk kaldt ibskal), idet der tænkes på hans sørejser, og pilgrimme, der valfarter til hans grav i Compostela kan som udstyr have skaller på bl.a. hat, kappe og ransel og som skjoldmærke. I Santiago-kirken i Compostela findes et træskærerarbejde fra 1300-tallet, hvor Jakob på sin bredskyggede hat bærer tre muslingeskaller. Muslingeskallen er blevet symbol for alle kristne pilgrimme, og bredere bruges den også som symbol for vandringer og rejser i det hele taget, fx har rejsebureauet Cook en muslingeskal som logo. Også olieselskabet Shell (engelsk: “skal”) har muslingeskallen som logo. Muslingeskaller bruges ofte på kristne grave, med en symbolik, der dels omfatter selve graven, dels genopstandelse.

På Piazza Barberini i Rom findes Berninis smukke Triton-fontæne, hvor havguden står på sin muslingeskal, som det skildres i Ludvig Bødtchers digt (se fontæne).

Se også perle, konkylie, pilgrim og koral.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig