MINDESMÆRKE. Mindesmærket for holocaust i Berlin, 2005, består af et stort antal betonblokke.

.

Mindesmærke, monument, kan oprettes som erindring om en person eller en historisk begivenhed. Der kan være tale om enkle sten for afdøde, fx runesten eller gravsten, eller komplekse bygningsværker, fx pyramider, mausoleer. En sejr kan symboliseres i en søjle eller en triumfbue. En feltherre, kejser eller konge eller stor videnskabsmand eller kunstner kan mindes i statuer af den konkrete person, ofte i symbolskheroisk position. Blandt de væsentligste nationale mindesmærker i Danmark er Frihedsstøtten, Dannevirke og Mindelunden i Ryvangen. Rundt i landet er rejst 370 befrielsesmindesten.

Den italienske diktator B. Mussolini anlagde et gigantisk mindeområde i antik-romersk monumentalstil omkring de store idrætsanlæg i Rom (det nuværende Olympiske Stadion); indgangsvejen til stadion blev anlagt med mindesten for hver sejr, Il Duce fik. Anlægget findes stadig, men er nu afsluttet med mindesten for de nederlag, han led, inklusive den forsmædelige død; på den måde kan monumentet siges at være rent historisk og som slutpunkt antifascistisk.

Se også nationale symboler, gravskikke, herskersymboler og medaljer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig