LAM Agnus Dei, stregtegning.

.

Lam, Lam. Den udbredte brug af lammet som kristussymbol har sit udspring i israelitternes slagtning af offerlam ved påskefesten. Offerforestillingen er videreført i Jesu offerdød, hvor Jesus tydes som Guds Lam (Agnus Dei), Johs. 1, 29. Et andet populært ikonografisk motiv er Jesus som den gode hyrde, der tager sig af sin hjord af får. Dvs. at symbolikken omkring hyrde, får og lam rummer Jesus i to roller: som det rene, uskyldige offerdyr og som den beskyttende, gode hyrde. Med udgangspunkt i Johs. Åb. 6 symboliseres Kristus som et lam med korsglorie og sejrsfane og stående på de syv ubrudte segls bog. I den ortodokse kirke er lam det udskårne nadverbrød, der er blevet slagtet symbolsk.

“Lammefrom” betyder blid og føjelig. “Dikkende lammehale” er en nikkedukke. Et “lamseben” er en smuk ung kvinde. “Lammeskyer” er tynde, uldtotlignende skyer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig