Kristussymboler, Kristussymboler. Man kan hævde, at troen på Jesus som Kristus, dvs. at et konkret, historisk menneske er Guds Søn, er kristendommens symbolske kerne. Som Kristus får Jesus endvidere tillagt en række symboler: Han er den korsfæstede (se krucifiks, kors), den opstandne, Herre(n), Den store Dommer og Verdensherskeren (kosmo- eller pantokrator), menneskesønnen, fisken, hyrden med sin hjord eller lammet, Guds Lam, der ofres, eller Ordet. Han kan endvidere billedfremstilles i skikkelse af bl.a. en enhjørning, en pelikan og en løve. Af monogrammer kan nævnes de græske bogstaver alfa og omega, der symboliserer, at han er det første og det sidste, X (chi) og P (rho), som er de to første bogstaver i Kristus, IHS, de tre første bogstaver i Jesus stavet på græsk (se skrift), og INRI.

En række billeder fra Jesu liv og død gengives så hyppigt, at de også kan få symbolsk virkning, fx barnet i krybben, hyrdernes tilbedelse, de tre vise mænd, Madonna med barnet, helbredelser og andre undere, indtoget i Jerusalem, den sidste nadver, Getsemane, tornekroningen og ecce homo, og pietà.

I især den katolske kirke er der en udbredt tradition med fremstillinger og udstillinger af krybber ved juletid. Ved Santa Maria-kirken på Piazza del Popolo i Rom findes hvert år en “Mostra” (udstilling), skabt af både børn og professionelle voksne fra alverdens lande og i alverdens materialer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig