Enhjørning, (“Den enhornede”), fabeldyr, der opfattes som enten en voldsom eller en lille, sky buk eller hest med et langt snoet horn i panden. Den kan være dannet af flere dyr, bl.a. løve og antilope. Den symboliserer kraft, renhed og kyskhed og er i europæisk historie knyttet sammen med et udbredt billede af Jomfru Maria, der i skødet holder en såret enhjørning. Dvs. at enhjørningen blev et Kristussymbol, med vægt på kraft (bl.a. at afværge ondt) og passionshistorie. Enhjørningen har dog en lang historie, bl.a. i antikken og kendes i varianter i bl.a. Indien og Kina. Dens hyppigste udseende er påvirket af det store naturhistoriske værk fra ca. 200 e.Kr., Physiologus og en fortælling deri om en ren jomfru, der fanger det sky dyr. Det er nærliggende at tolke scenen seksuelt; hornet er fallisk, og jomfruen fanger dyret i sit skød ved hjælp af sin duft. Men i kristendommen er det falliske spiritualiseret, og hornet symboliserer den ubesmittede undfangelse: Jesus trænger på overnaturlig vis ind i jomfruens livmoder. I middelalderens ridderdigtning bliver jomfru og enhjørning symbol for høvisk og tæmmet elskov. I nyere tid optræder enhjørninger hyppigt i fantasy-litteraturen.

Dyret har stor forekomst i heraldik og emblematik. Et nyt eksempel er, at Unibank (i dag Nordea) som logo havde en enhjørning (latin unicornus). En legende beretter, at dyret rensede forgiftet vand, hvilket har gjort det til hyppigt apoteknavn. Dyret symboliserer Skotland i det britiske våben.

fabeldyr, hest, horn, Kristussymboler, Mariasymboler. Litt.: Lise Gotfredsen, Enhjørningen, 1992. Holbek og Piø, Fabeldyr og sagnfolk, 1967, s. 450-62.

Se også fabeldyr, hest, horn, Kristussymboler og Mariasymboler.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig