Fabeldyr, fantasivæsener, der er udbredt i folketroen over hele verden. Der kan være tale om fx basilisken, dragen, lindormen, havuhyrer, enhjørningen, føniksfuglen, griffen og kimæren. Ofte er de sammensat af flere forskellige dyr. En sammensætning af menneske og dyr kaldes fabelfolk eller – oftest – sagnfolk og omfatter bl.a. kentaurer, silener, satyrer (Pan, Faunus), sfinkser, gorgoner (Medusa), kykloper, amazoner, giganter, titaner, varulve, valravne og jætter. I mange tilfælde er der glidende overgange til overnaturlige væsener og lavere guddomme. Litteraturhistorisk har fabeldyr fået fornyet popularitet gennem fantasy-genren.

Fabeldyr kan dybdepsykologisk fortolkes som udtryk for psykiske konflikter og fremstiller billedligt naturens uforståelige kræfter. sagn, sagnfolk og -lande og de fleste af de nævnte fantasivæsener.

Litt.: B. Holbek og I. Piø: Fabeldyr og Sagnfolk, 1967.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig