dyder

Dyder, i modsætning til laster eller dødssynder begreber for en række specielle moralske kvaliteter. De har været kategoriseret i kardinaldyder, først fire (moralsk indsigt, retfærdighed, tapperhed og mådehold) i græsk antik moralfilosofi, især Platon, siden suppleret med tre “teologiske dyder” (tro, håb og kærlighed) fra Paulus' teologi, så der i alt blev syv.

I billedfremstillinger er dyderne ofte personificerede som kvinder og i kamp med lasterne, der oftest fremstilles som mænd eller dyr. Dydernes – og lasternes – antal blev efterhånden udvidet til tolv, så fx Ydmyghed, Tålmodighed og Barmhjertighed indgik. Hver af figurerne blev udstyret med en række attributter, fx er Fides (Tro) gengivet med en bog, et hjerte, et kors eller et tændt lys. Blandt personificeringernes latinske navne kan nævnes Justitia (Retfærdighed) og Caritas (Kærlighed).

Dydsbegrebet har også vundet indpas i 1700- og 1800-tallets borgerlige kultur, hvilket bl.a. ses i begrebet “borgerdyd”. To københavnske gymnasier, stiftet 1787, blev kaldt hhv. Østre og Vestre Borgerdydskole.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig