Uffe hin Spage, dansk sagnhelt, skildret hos bl.a. Saxo. Han er den danske kong Vermunds søn. Vermund er gammel og blind og kan ikke kæmpe mod den udfordrende sakserkonge. Uffe skildres som den typiske sløve og dorske yngling, jævnfør skikkelser som Amled og folkeeventyrets Askepuster; det er derfor, han har tilnavnet “spag”. Men pludselig vågner han op og tilbyder at kæmpe mod to saksere på én gang ved en holmgang på en ø i Ejderen. Med slægtsklenodiet, sværdet Skræp, besejrer han saksernes prins og dennes bedste kæmpe. “Det var Skræp, der klang”, siger den blinde og glade far og rykker sig bort fra Ejderens vande, som han ville have begået selvmord i.

Fortællingen er et centralt sagn i dansk nationalhistorie. Det er blevet brugt i det langvarige modsætningsforhold til tyskerne (“Danmark til Ejderen”!), og Uffe er blevet tolket som en særlig dansk helt, på linje med fx Holger Danske. Rørende er forholdet mellem far og søn skildret. Uffe bekæmper to, ikke i blindt overmod, men for at genoprette æren i Danmark: Kort forinden har to danskere på skammelig vis besejret svenskekongen Adils i en “tvekamp” for tre.

Se også helt og nationale symboler.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig