Tæppe, anvendes til bl.a. gulv, seng, væg og har såvel praktisk som dekorativ funktion. En rituel funktion har muslimers bedetæppe, der bruges til de fem daglige tidebønner. I tæppet findes en stiliseret gengivelse af moskeens mihrab, bedeniche, en angivelse af retningen mod Mekka. I folketroens og eventyrets verden findes der flyvende tæpper, især i den orientalske tradition, tæpper der på magisk vis kan bringe sin passager over fjerne afstande (se flyvning, vinge). Dette fantastiske element udnyttes fx af Ole Lund Kierkegaard i eventyrfortællingen Hodja fra Pjort, 1970, hvor drengen Hodja flyver i et miljø, der emmer af det traditionelle orienten. H.C. Andersen varierer i et eventyr med en anden flyvegenstand: “Den flyvende Kuffert”, 1839, hvori en købmandssøn også kommer til “Tyrkernes Land” og bilder prinsessen ind, at han er “Tyrkeguden, som var kommet ned gennem Luften til hende”. Galt ender det dog; kufferten brænder op under selve bryllupsfesten!

Udtrykkene “for åbent tæppe” og “tæppefald” stammer fra brugen af scenetæppe (forhæng) ved teaterforestillinger, men bruges nu overført om at vise i fuld offentlighed og om afslutning på noget.

Se også væv og spind.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig