Stemme, menneskets stemme kan varieres, moduleres, på utallige måder, fra den sarteste hvisken til det højeste brøl, fra det sørgmodige, klagesangsagtige til det lykkelige og jublende og fra det udskældende møgfald til den intimeste indsmigren. En række fædrelandssange sammenligner det danske sprog med “min moders stemme”, jævnfør begrebet “modersmål”. En stemme kan være “indre”, dvs. knyttet sammen med samvittighed og følelser; at “høre stemmer” er en sygdom med hørehallucinationer. “Stemning”, fx i udtrykkene “sindsstemning” og “misstemning”, er et verbalsubstantiv dannet af “stemme” og viser igen, rent sprogligt, den nære forbindelse mellem lyden af en stemme og den overførte, symbolske betydning, man kan “lytte sig til” i en persons stemmeføring. At være “forstemt” kan et musikinstrument, men også en person eller situation, være; alle tre dele spiller Emil Aarestrup på i skildringen af stemningen i digtet “I en Landsbykirke”, 1838: kirken er forsømt, orglet i uorden og jegpersonen fuld af “rædsom Tomhed”.

I Tom Kristensens digt “Græs”, 1927, skildres en konflikt i digteren mellem at være urolig eller slå sig til ro som to indre stemmer og med raffinerede ekkovirkninger. I traditionel japansk kønsrolle er mandens stemme udpræget macho, råbende og kommanderende, militaristisk (udtrykket “stentorrøst” er rammende; Stentor var en helt hos Homer med en røst som 50 herolder), mens kvindens stemme er tilbageholdende og lillepigeagtig. En nordisk film med fuldt blus på kvindens emancipation blev engang vist på japansk tv; her synkroniseres skuespillernes stemmer med japanske, og det gav unægtelig et kultursammenstød, at den moderne, udpræget selvstændige kvinde i filmen blev gengivet med en japanerindes dukkeagtige stemme.

Se også lyd, øre, stilhed, sang, tale og talesprog og temperamenter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig