Spøgelse, en ikke-materiel tilsynekomst af en menneskelig figur, normalt en afdød. Forestillingen om spøgelser er udbredt, bl.a. i folketro og okkultisme. Spøgelset fremtræder for at ville meddele noget til den, der “ser spøgelser”. En række varianter af spøgelset er genfærd, genganger og dødning. De sidstnævnte er afdøde personer, der ikke kan få fred i graven, og som kan optræde som varsler eller være decideret farlige for de levende, i skikkelse af uhyrer, vampyrer osv. For at komme en genganger “til livs” må der manes, eller en drastisk handling, hvor hans hoved spaltes fra kroppen, foretages, se død, gravskikke, spådom.

Spøgelser og deres varianter er talrige i sagn og eventyr. De kan være knyttet til fx kirkegårde eller herregårde. Der kan fx være tale om, at en afdød ikke er kommet i indviet jord og derfor flakker hjemløs om; helt op til nyeste tid fortælles der spøgelseshistorier om “hvide damer” (brudekjole, ligklæder, den hvide farve som diffus?) på en række slotte. I nogen grad hører spøgelser også sammen med en forestilling om sjælen som en selvstændig størrelse i forhold til kroppen. Også skønlitterære forfattere har taget spøgeri-temaer op, i genrer som gyser og horror.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig