Skærsild, latin purgatorium, et renselsessted ifølge den katolske kirke, hvor de døde, der ikke har begået svære synder, renses for at indgå i den evige salighedstilstand. Der er ikke belæg for skærsilden i Bibelen, men forestillingen findes hos kirkefædre fra 2. og 3. årh. e.Kr, og i løbet af middelalderen kædes den sammen med aflad, en skik, som især Luther bekæmpede.

I Dantes Guddommelige Komedie udgør “Purgatoriet” 2. del, fra ca. 1315; det foregår på purgatoriebjerget, som rejser sig op af havet på Jordens sydlige halvkugle; de to vandrere i det hinsidige, Dante og Vergil, møder her bl.a. de udstødte fra kirken og dem, der angrede i deres dødsstund; der bedes og gøres bodsgang af disse og andre, fx stolte, gerrige og misundelige. Renselsen foregår som en vandring op ad bjerget. Dante ender selv som lutret og parat til at stige op mod Paradiset (3. del af værket).

Se også ild, himmel og helvede og limbo.

Kommentarer (1)

skrev John H. M. Damsager

De katolske kristne finder bibelsk belæg for purgatorium. Læs artiklen purgatorium.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig