PYRAMIDE Pyramiden kan uden for egyptisk eller mexicansk sammenhæng fx optræde som symbol på opstandelsen i bl.a. kristne gravmonumenter, eller bruges til at belyse hierarkiske strukturer i samfundet, som på denne “Samfundspyramide” af det kapitalistiske system, 1911, fra Industrial Workers of the World.

.

Pyramide, bruges i det gamle Egypten som gravsted, mausoleum, for konger, og hos de mellemamerikanske mayaer og azteker også som ritualplads, med ofringer på den flade top. I geometrisk henseende består en pyramide af en kvadratisk grundflade og trekantede sider, der løber sammen i enten en spids eller en flad top. Pyramidens form symboliserer et helligt bjerg, en verdensakse eller en urhøj; pyramiden symboliserer Solens skabende kraft, forbindelsen mellem himmel og jord og kongens udødelighed, idet han stiger op og forenes med Solen. I esoterisk tydning tillægges spidsen den højeste åndelige erkendelse, og – hvis der er tale om en pyramide med trin – er vejen til toppen de forskellige erkendelsestrin, jævnfør også stupaers symbolik. Pyramideformen og deres indres labyrintiske systemer har tiltrukket mange vidtløftige symboltydninger, fx om pyramiders kraft eller energi.

Ved særligt fornemme gravsteder, fx i Sydeuropa, kan pyramideformen stadig anvendes. Pyramiden ses også på den amerikanske pengeseddel dollaren. Ved Louvre-museet i Paris er der bygget en glaspyramide.

Pyramideformen bruges til at vise en hierarkisk struktur i en model eller organisation, fx en samfundspyramide som den i middelalderens feudalsamfund.

En fiduspræget salgsform er det såkaldte pyramidespil.

Se også gravskikke, mausoleum, bjerg, Babelstårnet og obelisk.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig