OBELISK Centrum i Frihedsstøtten, monumentet fra 1792-97 til minde om stavnsbåndets ophævelse, 1788, placeret på Vesterbrogade i København, er en obelisk udført af ingen ringere end Nic. Abildgaard. Obelisken er ikke, som så mange andre i den vestlige verdens storbyer, flyttet fra Egypten, men består af noget så ærkedansk som bornholmsk sandsten. En anden meget dansk obelisk er rejst 1863 på det nationale mødested Skamlingsbanken, i form af en granitstøtte over den danske sags forkæmpere. Kobberstik.

.

Obelisk, den egyptiske kvadratiske søjle med en pyramideform øverst var symbol for solguden Ra. Obelisker blev rejst som gravmonumenter og blev også anbragt foran tempelpyloner, ofte i par, som symbol for kongens forbindelse til Solen. Sommetider var pyramidetoppen på obelisken dækket af et skinnende metal, så solsymbolikken blev endnu mere markant. Mange obelisker er siden romersk tid blevet flyttet til storbyer i især den vestlige verden og står som monumenter på centrale pladser i fx Rom, Paris, London og New York: ofte er de samtidig blevet ændret, så deres funktion passer til stedet eller til en ny religion eller ideologi; flere obelisker i Rom er således blevet forsynet med kors i toppen. I bl.a. Rom findes også efterligninger af søjleformen, der fx kan hylde en kejser. Små modeller af obelisker har af den enkelte egypter kunnet bruges som offergaver i templerne. Obelisken kan også tydes som en verdensakse og som et fallisk symbol.

Se også pyramide og søjle.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig