Offer, religiøst-symbolsk handling, hvor der gives en gave til de højere magter i form af fx afgrøde, dyr eller mennesker (se menneskeofring), mod til gengæld at opnå gudens gunst. Man tal er om, at et offers kerne er, at man giver for selv at få noget (latin: do ut des). Et offer er en rite, der rummer grundtræk fra fx dennes treleddede struktur. Et offer kan også gå til en ånd eller afdød, fx en forfader. Der kan være specifikke grunde til et offer, fx at ville afvende gudens vrede (sonoffer) eller at takke. Et offer kan også mime et uroffer; mange myter fortæller om, at verden blev skabt ved et offerdrab på et urvæsen. Der lægges ofte vægt på, at offeret er det første af sin art, fx den første afgrøde eller det førstfødte dyr i et år. I kristendommen tolkes Jesu død som det højeste offer, som gentages eller mindes i nadveren. Nogle forskere, især R. Girard, har tydet dette offer som det sidste: Når Gud selv ofrer sig (eller sin Søn), som en syndebuk eller et offerlam, er det tegn på, at alle andre (menneske-)ofre skal slutte.

At guden kan indsnuse den liflige duft af offerrøg fra dyr er et hyppigt billede på modtagelsen af ofret. Myten om brødrene Kain og Abel fra 1. Mos. 4 fortæller, at Abels offer, “fedtstykkerne af sit småkvægs førstefødte”, modtages af Jahve, “men Kains offergave tog han ikke imod”. Den misundelige Kain går med sænket hoved og bliver en forbandet, da han slår sin bror ihjel.

Det er ikke altid, et offer ligner en passende gave til guden eller ånderne.

I fx japansk folkereligion med den udbredte forfædredyrkelse ser man – ud over de obligatoriske ris og sake – offergaver i form af colaflasker m.m. Den balinesiske kultur er en offerkultur par excellence: Det fornemmes, at den meste tid går med at forme kunstfærdige offergaver, fra de helt små i privatkult til de store, båret på hovederne i processioner frem til opstilling i templerne.

Offer og at ofre (sig) bruges endvidere bl.a. om at give afkald på noget eller yde en stor indsats, om person, der udsættes for lidelse eller forbrydelse, og som slang for at kaste op.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig