Mørke, symboliserer bl.a. det onde, synd, det nederste, sorg, ulykke, undergang, angst, nat, død, kaos, det ukendte, uvidenhed. I myter ses mørket ofte som det kaos, hvoraf skabes lys og orden. Mange religioner har en kosmologisk dualisme, dvs. at verden består af modsætningen mellem lys og mørke, godt og ondt, Gud og Satan, det øverste og det nederste, liv og død. Satan er “mørkets fyrste”, knyttet til den dunkle underverden, helvede. Mørket er natten med dens fortabelse, dødsangst, og morgenlyset er udfrielsen (“Den mørke nat forgangen er”). Men mørket og natten kan også tolkes som det nødvendige kaos, man må gå igennem for at nå ny erkendelse, eller den “død”, man må gennemgå for at kunne “genopstå”; mange indvielsesceremonier spiller netop på dette mørke som et nulpunkt på vejen mod frelsen; visioner kan opstå som nattesyner.

Nogle overførte udtryk: “I mørke er alle katte grå”, “i nattens mulm og mørke”, “mørkeræd” (kan også være konkret), “mørkemand” (pessimist, reaktionær), “støde ud i mørket” (oprindelig om Job).

Se også lys, dag og nat, Satan og kosmos og kaos.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig