Hval, det store havpattedyr er ikke en fisk, men har stort set symbolik til fælles med fisk. Hvalen er primært forbundet med det kolossale, og dens bug symboliserer både dødsriget og livmoderen. I GTs lille bog om profeten Jonas omtales “en stor fisk”, som ofte kaldes hval eller hvalfisk. Den symboliserer, mytisk og rituelt, død og dødsrige, men også genfødsel eller opstandelse. Jesus var tre dage i dødsrigets bug, men opstod på tredjedagen. I billedkunsten er helvedes porte ofte fremstillet som hvalfiskens gab. En legende beretter om, hvordan den irske Sankt Brandan sejlede med sit skib på en sovende hval.

Herman Melvilles roman om den store hval Moby-Dick, 1851, bruger det hvide dyr og kaptajn Akabs intense jagt på det som et mangetydigt symbol. Den italienske eventyrfigur Pinocchio redder sin “far” Gepetto ud fra bugen af en hval, og forvandles derfor.

Se også fisk og Leviathan.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig