LEVIATHAN Forsiden til Thomas Hobbes' bog, 1651. Leviathan er i Hobbes' værk en metafor for statsmagten.

.

Leviathan, Livjatan, et kaosuhyre i GT, som Gud dræbte ved skabelsen, fx skildret i Jobs Bog 40-41 og Salme 74,14. Forestillingen er påvirket af skabelse og dæmondrab i de omgivende kulturer. Leviathan er knyttet til havet og har skikkelse som krokodille, hval eller søslange; således hører uhyret til den udbredte mytologiske opfattelse, at verden blev skabt af, at en gud i urtiden dræbte og parterede kaosvandene, symboliseret ved et søuhyre. Leviathan glider i nogen grad sammen med Satan, som Gud kæmper mod ved tidernes ende, fx skildret i Johs. Åb. 12. Ikonografisk fremstilles uhyret som et såkaldt “helvedesgab”, som de dømte kastes i ved dommedag, mens de frelste i den anden side af billedet eller scenen kommer i himlen.

Leviathan er titlen på et centralt filosofisk værk af Thomas Hobbes, 1651, hvor statsmagten er dæmonen. I Martin A. Hansens essays Leviathan, 1950, gøres der op med dæmoniske ideologier som marxismen, darwinismen og kundskabstroen, der sættes op mod det nordiske retssyn.

Se også Satan, dommedag, drage, slange, vand, himmel og helvede, godt og ondt og fabeldyr.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig