FOD Menneskets første fodspor på Månen, juli 1969.

.

Fod, Som det nederste af kroppen tillægges foden mange steder en lav status i forhold til andre legemsdele. Et udbredt ritual er at kysse eller vaske en anden persons fødder, som tegn på ydmyghed og ærbødighed. I Luk. 7, 36ff berettes om en syndig kvinde, der kysser Jesu fødder og salver dem med olie, og tilsvarende salver Maria Magdalene Jesu fødder i Johs. 12, 1-8. Til gengæld er det Jesus, der trods protest fra Peter indtager den ydmyge rolle ved det sidste måltid, på skærtorsdagen, med sine disciple og vasker deres fødder. Et såkaldt fodtvætningsritual kan finde sted i den katolske kirke skærtorsdag, bl.a. med paven som fodtvætter. I den ortodokse kirke er fodtvætning et sakramente. I Peterskirken i Rom findes en bronzestatue af Peter, hvis fod katolske pilgrimme og besøgende kysser med en andægtighed, der viser ritualets store vigtighed for dem.

Som tegn på magt og sejr kan en guddom eller en hersker træde mennesker eller en fjende under fode. I Es. 66,1 bruges et kosmisk magtbillede: Jahve bruger himlen som trone og jorden som fodskammel. I flere religioner, særlig markant i islam, optræder man barfodet i helligdommen; skoene stilles ved indgangen. Da Herren åbenbarede sig for Moses i den brændende tornebusk, sagde han til ham: “Tag dine sandaler af, for det sted, du står på, er hellig jord.” (2. Mos. 3,5).

Mange steder tillægges fodaftryk af guder eller religiøse personligheder en religiøs kraft. Især er Buddhas fodaftryk, men også hinduguders, en udbredt tradition. Jesu fodspor i forbindelse med himmelfarten er et motiv i kristen ikonografi. På valfartsbjerget Sri Pada eller Adam's Peak i Sri Lanka findes et fodaftrykslignende sted på bjergtoppen, der tolkes multireligiøst: som Adams (kristne og muslimer), som Shivas (hinduer) eller som Buddhas. Aftryk af Buddhas fodsåler med syv tegninger – af konkylie, krone, diamantscepter, fisk, blomstervase, svastika og Lærens Hjul – viser hans åndelige overlegenhed.

I DR, 1.6.07, sagde en politiker følgende sætning med dobbelt legemsdels-metafor: “Der vil blive arbejdet benhårdt på at afsløre partiets fodfejl”. Faste udtryk med “fod” er i øvrigt talrige; nævnes kan: “have fødderne solidt plantet på jorden”, “træde under fode”, og det helt tømte “på stående fod”.

Se også ben, krop, Ødipus og sko.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig