Sankt Georg, eller (på dansk) Sankt Jørgen, en meget populær helgen, især fordi han – som det også gælder fx ærkeenglen Mikael og Sigurd Fafnersbane – kæmper mod en drage. Den middelalderlige legende fortæller, at Georg var en soldat, der rejste til Libyen, hvor en drage holdt til; den skulle hver dag forsynes med en ung pige; til sidst blev kongens eneste datter udvalgt, men Georg steg på sin hvide hest, og bevæbnet med korsets tegn besejrede han dragen, der blev omvundet med prinsessens bånd, som gjorde, at den fulgte hende, tam som en hund. Hele egnen, inklusive kongen, omvendte sig herefter til kristendommen, og Georg dræbte dragen. Et eventuelt historisk belæg for personen er der fra Lilleasien omkr. år 300, hvor en kristen (helgen) blev dræbt af kejser Diocletian.

Middelalderens spedalskhedshospitaler blev kaldt Sankt Jørgens-gårde. Korsridderne tog ham til deres skytshelgen, bl.a. Richard Løvehjerte. Englands nationalhelgen hedder St. George, og det rød-hvide engelske flag med korset henviser til hans røde kors og hans rustnings og hests farve.

Se også drage, helt og helgen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig