Valmue, forbindes med bl.a. natten og søvnen. Dens euforiserende, smertestillende og søvndyssende virkning (opium) spilles der på allerede i antik mytologi: Uden for Hypnos' (Søvnens) hus vokser der valmuer, og Nyx (Natten) har en krans af valmuer. Endvidere forbindes den med frugtbar vinterdvale i myten om korngudinden Demeter og hendes datter Persefone. Dens røde farve forbindes også med Jesu blod og død – og i 1. Verdenskrig med dem, der faldt i slag i Flandern: “In Flanders field the poppies blow / Between the crosses, row on row”, skrev den canadiske digter John McCrae (d. 1918) derom.

Adam Oehlenschläger bruger metaforen “Valmublod” om en person, der rødmer af skam. I digtet “Det blomstrende Slagsmaal”, 1920, beskriver Tom Kristensen et værtshusslagsmål, hvor blodet flyder, med malende naturmetaforer af stedmoderblomster og valmuer: “Han slaar – og en Valmue breder sin blødende Krone / og kysser den vinrøde Mund”.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig