TURBAN “Dette er ikke Muhammed”, kunne være en magrittesk titel på denne tegning. Nej, Kurt Westergaards tegning af Muhammed med bombe i turbanen, fra 2005, er snarere påvirket af og gengiver ironisk danskernes standardopfattelse af orientaleren (tilføjet den aktuelle religiøst-politiske bombe). Tegningen her forestiller sultan Suleyman 1. og er af danskeren Melchior Lorck, der rejste rundt i Tyrkiet / Osmannerriget så tidligt som 1555-59 og gengav scener og personer med dokumentarisk præcision.

.

Turban, en hovedbeklædning bestående af et klædestykke, der vikles omkring hovedet. Turbanen er udbredt i Nærorienten og Indien, bl.a. som påbudt for mandlige sikher. I perioder har turbaner været mode for europæiske kvinder af mere aristokratisk eller progressiv art. Turbanen har ikke principielt noget med islam at gøre. I dansk bevidsthed er turbanen nærmest blevet et emblem for en orientalsk livsstil, bl.a. påvirket af Adam Oehlenschlägers Aladdin, 1805, den Aladdin, der er så tilsmilet af lykke, at appelsinen falder i hans turban. Det er bl.a. denne stereotyp, tegneren Kurt Westergaard spiller på i sin tegning af Muhammed med en bombe i sin turban, 2005.

Se også tulipan, hoved og hovedbeklædning, tørklæde og billedforbud.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig