Tro, personificeres som en af de teologiske dyder som en kvinde med attributtet kors, en kalk med et kors, en bog (Bibelen) eller et lys. Som personifikation indgår troen (latin “fides”) med to andre dyder i en treklang (tro, håb (spes) og kærlighed (caritas)) med udgangspunkt i Paulus' 1. Korinterbrev kap. 13, 13.

Tro kan opfattes som en gave, noget der ligger i tilværelsens fundament, en tillid til noget, man ikke kan vide med sikkerhed, men dog fornemmer som det sikreste og vigtigste. Troen er et “rart klenodie” (et sjældent smykke), som H. A. Brorson kaldte sin bog med salmer, 1737. “Troen kan flytte bjerge” er et berømt bibelsk udsagn, Matt. 17, 20, hvor Jesus polemiserer mod disciplenes “lille tro”. Negationer af tro er vantro, mistro og delvist overtro. Ordet “tro” kan bruges bredt om at anse noget for sandsynligt, have en mening om noget, være overbevist, være usikker på osv.

Litt.: essay af Finn Stefánsson i Den Store Danske Encyklopædi, bd. 19, 2001 s. 260-65.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig