Totem, en klan, en bestemt gruppe eller en stamme kan være særlig tilknyttet et totem, oftest et dyr (fx en bison, ørn eller bjørn), men det kan også være en plante. Totemet kan opfattes som gruppens forfader eller skytsånd og er ofte belagt med tabu, fx at det ikke må spises af gruppens medlemmer. I riter gennemspilles kontakten med totemet, fx ved at klanmedlemmer optræder som en ørnefamilie. Totemisme er udbredt hos en række oprindelige folk, fx i Australien og i Nordamerika. Men selve begrebet er under stærk kritik hos forskere i dag. S. Freud mente, at totem sammen med tabu var grundpiller i dannelsen af kultur (Totem og tabu, 1912).

Den såkaldte totempæl har intet med totemisme at gøre. Det er en udskåret, ofte flere meter høj træstøtte hos nord-vestkystindianerne i Nordamerika, og de udskårne figurer er bl.a. dyr, der indgår i stammernes myter. Udskårne træstøtter findes også i polynesisk religion, fx hos New Zealands maorier.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig