Spyd, et kaste- og stikvåben, som forbindes med krigere og jægere, og som bl.a. symboliserer mandlig potens, styrke og tapperhed og at være hersker. Spydet har endvidere en række af de symbolværdier, som tillægges staven og lansen. Et magisk spyd, Gungner, var Odin udstyret med i nordisk mytologi: Odin var netop hersker og krigsgud, og hans spyd kunne trænge gennem alt. Endvidere kunne han vie sine modstandere til døden på kamppladsen ved at kaste spydet hen over dem som en slags signal til krig; i et eddadigt omtales det, at Odin brugte Gungner til at ofre sig selv, mens han hang i træet Yggdrasil. Det fortælles også, at nordiske krigere kunne vie sig til Odin ved at ridse sig med et spyd.

Den fønikiske stormgud Hadad ses i billedfremstillinger med et spyd, formet som et lyns zig-zag mod jorden. En smuk overgangsrite hos nuerne, en kvægavlerstamme i Sudan, består i, at en dreng ved indvielsen får to centrale ting: en okse og et spyd; i den kommende tid udvikler drengen et næsten sværmerisk forhold til oksen, men en dag er det meningen, at oksen skal ofres med et spydstød.

Se også lanse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig