Slot, borg, symboliserer noget indelukket, en vanskelig udfordring, en prøvelse, et mål. Slottets mure kan have samme funktion af beskyttelse og uindtagelighed som en by med dens bymur. I mange eventyr og legender er slottet med dets tårn et sted for en fange, som skal befris, typisk en fortryllet og fortryllende prinsesse, som helten frelser. Et mørkt slot kan være i det ondes vold, mens et hvidt og lysende slot kan symbolisere målet for en åndelig rejse, en slags Guds Stad. Hvis slottet svæver i luften, kan det være tegn på det uopnåelige og urealistiske, et “luftslot”. I eventyr kan slotte være af guld eller sølv og være placeret på bjerge af glas eller is; også en bro over voldgraven til slottet markerer individuationsmotivet.

Uhyggelige og magiske slotte, ofte gotiske og beliggende på bjergtoppe, spiller også en stor rolle i fantasylitteratur og børnelitteratur i det hele taget. Nævnes kan fx Mervyn Peakes trilogi om slottet Gormenghast, sidste bind udkommet på dansk i 2008. Også i en børneremse til legen Bro, Bro Brille spiller et ejendommeligt slot, “så hvidt som et kridt, så sort som et kul” en rolle; børneremsen er udnyttet af Ole Wivel i digtet “Børnesang”, 1948, til en gruopvækkende skildring af børn i nazisternes kz-lejre. Remsen udnyttes også i Svend Åge Madsens roman Tredje gang så tar vi ham, 1969, der foregår på Slottet, hvor Kejseren manipulerer med sine omgivelser i forbindelse med en mordaffære.

Mangetydigt fungerer Slottet som symbol i Franz Kafkas roman, udgivet posthumt 1926. Det har bl.a. med autoritet, gud, fortidsbinding og fremmedgjorthed at gøre, i en atmosfære af absurditet og mareridtsagtig drøm; værket er et uforløst, moderne eventyr. Folkeeventyrets is- eller glasslot udnytter den norske forfatter Tarjei Vesaas i romanen Isslottet, 1963, hvor en isformation, som en fos har dannet, ligner et slot. Her mødes to piger i “trolddomsslottet”, der i al sin skønhed både forstener og fortryller, har med drøm, død og regression at gøre: Den ene pige bliver fanget i isslottet som et insekt i en ravklump.

Se også tårn og bro.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig