Skorpion, den giftige spindler forbindes med ulykke, ondskab og død. Som tarantel, opkaldt efter en syditaliensk by Tarento, indgår den i folketroen om, at dens bid forårsager en vild dans, som kan helbrede psykisk sygdom. Taranteldansen findes nu som folkelig dans og indgår i en række balletter og musikstykker med sydlandsk og pittoresk miljø, fx Bournonvilles ballet Napoli, 1842. Det er en taranteldans, den fortvivlede Nora danser i Henrik Ibsens Et Dukkehjem, 1879 (hvor hendes mand bemærker: “Der i foredraget kanske var vel megen naturlighed”), og i Herman Bangs novelle “Irene Holm”, 1890, optræder frøken Holm ved sit afdansningsbal i en i alle henseender tragisk tarantelsolodans, som “la grande Neapolitaine”, og bliver helt til grin.

I Bibelen er skorpioner Guds straf og Guds svøbevåben og forvarsel om verdens ende, fx Johs. Åb. 9, 10. I nogle myter og forestillinger kan skorpionen dog fremtræde som vogtersymbol, i lighed med slangen; det gælder fx i det gamle Egypten.

Skorpionen hedder et stjernetegn i Dyrekredsen. Ifølge græsk mytologi var det den, der dræbte et andet stjernebillede, jægeren Orion.

Se også edderkop, stjernetegn og slange.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig