Skarabæ, den såkaldte pillebille Scarabæus sacer var et helligt dyr i oldtidens Egypten. Skarabæen lever af dyregødning og triller kugler af den til opbevaring i underjordiske forrådskamre. Denne Livsform blev tolket som verdens skabelse og genskabelse, som Solens (modsatte) gang over himlen, som selvavling og dermed som opstandelsessymbol. Skarabæfigurer blev derfor brugt som segl og amulet, fx på fingerringe. Som hjerteskarabæer blev stenamuletter lagt på det udtagne hjerte ved mumificering, forsynet med korte religiøse tekster. Fra Egypten bredte helliggørelsen af skarabæen sig til oldtidens Middelhavsområde, fx hos grækerne og etruskerne. Også i den tidlige kristne periode optræder den som opstandelsessymbol. I vore dages egyptiske turistindustri er små stenskarabæer en udbredt souvenir.
skarabæ

SKARABÆ Smykke fra den egyptiske Tutankhamons gravgods fra 1300-tallet f.Kr. I midten en skarabæ sat sammen med kongeguden Horus' falkeskikkelse; begge symbol på den opgående sol. I kløerne holder han papyrus og liljer. Øverst Månen med kongen mellem solguden og måneguden og lige nedenunder en båd med Horusøjet flankeret af cobraslanger.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.