SEJR US Marinesoldat planter flag på statue af Iraks diktator Saddam Hussein, 09.04.2003. Kort efter blev statuen væltet. Pga. den komplicerede situation i Irak med terrorangreb og sekteriske sammenstød kan det diskuteres, om den amerikansk ledede koalition har sejret, trods Saddam-styrets fald.

.

Sejr, Sejrsgudinde, at sejre i en krig eller konkurrence omgærdes med symbolske ritualer. Fjenden besejres og ydmyges så at sige endnu en gang, fx ved et triumftog, hvor den besejrede fjende fremvises, og ved opførelsen af en triumfbue, hvor sejren får billedmæssig fremstilling, og de vundne rigdomme og kultgenstande fra fjenden vises i en frise. Den sejrende digter kan laurbærkranses, den sejrende sportsmand tildeles en medalje, nationalmelodien lyde. Ud over stadion lyder tilhængernes fællessang: “Sejren er vor”. Atlektikudøveren tager sig en æresrunde på stadion, eventuelt med sit nationalflag. Ved flere lejligheder er danske sportstriumfer blevet markeret ved hyldest til udøverne, stående på balkonen på Kbh.s Rådhus. Sportsklubber har som deres allerhelligste et rum, hvor sejrspokalerne står udstillet.

Sejren kan personificeres, som en gudinde. Skikken kendes bl.a. fra antikken; græsk Nike og romersk Victoria. Den franske by Nice er grundlagt som en græsk koloni i 300-tallet f.Kr. og har “sejr” (Nike) i sit navn. På en central plads i byen er rejst en vældig skulpturgruppe til minde om, da Nice endegyldigt blev fransk; den dominerende figur i gruppen er den klassiske Nike.

“Sejr” kan bruges som navn eller tilnavn, fx Valdemar Sejr, Stærke Sejr i St. St. Blichers fortælling “De tre Helligaftner”, Sigurd, Siegfried, jævnfør også personnavnene Victor og Victoria.

Se også helt, krig og fred, ven og fjende og sport.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig