Seglet, et stempel eller aftryk, som bruges som bevis på ægthed, uberørthed osv. Ordet kommer af latin sigillum, diminutiv til signum, “tegn”. Segl symboliserer hemmelighed, autoritet, uberørthed; man kan “forsegle” noget, sikre det, hele rum kan forsegles, som det ses fx i det gamle Mesopotamien. Seglet kan bruges i stedet for eller sammen med en underskrift, jævnfør fx udtrykket i dansk praksis “kongelige hånd og segl”. Udtrykket “min mund er lukket med syv segl” betyder, at man absolut ikke vil røbe en hemmelighed; “det syvende segl” stammer fra Johs. Ab., kap. 5-8, hvor Menneskesønnen er den eneste, der kan bryde Bogen med de syv segl, hvilket varsler afsløringen (apokalypsen) af verdens hemmeligheder, skildret i voldsomme undergangsbilleder. Ingmar Bergman benytter symbolet i sin film Det syvende segl, 1957, om dødens hærgen i et middelalderligt Sverige ramt af pest, den sorte død. I islam kaldes Muhammed “Profeternes Segl”, dvs. den sidste og vigtigste i profetrækken; det er ham, der har den endegyldige “nøgleposition” og afslutter den guddommelige åbenbaring.

I Bibelen og i Nærorienten som helhed bruges segl endvidere bl.a. som symbol for magt, fx som seglring (signetring) båret på højre hånd. En konge kunne give særligt betroede folk en seglring. En seglring får dernæst betydningen noget særlig værdifuldt: Hvis man ikke har Guds segl på sin pande, er man ikke beseglet, dvs. tilhører ikke Guds udvalgte (Johs. Ab. 9, 4); Jesus siger (Johs. 6, 27), at Gud har sat sit segl på Menneskesønnen; også omskærelsen kan skildres som et segl; man kan “besegle” en pagt; bruden kan kaldes “en lukket have, en forseglet kilde” (Højsangen 4, 12). Seglet, fx i form af seglcylindre, kunne rumme mytologiske motiver, og fx i det gamle Egypten brugte man segl som amuletter i form af skarabæ-figurer.

Se også ring, skarabæ og skæbne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig