Rav, forbindes med Solen, lyset, gennemsigtighed, evighed og mod. Udover som smykke bruges rav som amulet og magisk genstand til helbredelse. De fund af insekter m.m. i rav, man har, er skønhedsåbenbaringer og sender fantasien på langfart: de kan have været indkapslet som en slags for evigt standset nu i millioner af år. Det kinesiske ord for rav betyder “tigerens sjæl”, dvs. at rav forbindes med mod; man forestillede sig, at når en tiger døde, blev dens sjæl forvandlet til rav.

I myter berettes det, at guddomme kan græde ravtårer. Da Helios' søn Phaeton kører sig ihjel med sin fars vogn, forvandles Phaetons søstre til træer af sorg, og deres tårer “strømmer, og dråberne fra deres nyskabte grene / stivner i solen til rav”, der siden bliver til smykker for brude i Roms omegn (Ovids Forvandlinger). Et tegn på, at man faktisk har fundet rav og ikke blot en rav-lignende sten, kan være, at det er elektrisk, hvis man gnider på det; ordet “elektricitet” stammer fra det græske ord for rav electron. Denne elektriske udladning har været medvirkende til forestillingen om rav som magisk smykke.

I Günter Grass' erindringsbog Når løget skrælles, 2006, bruges løg og rav som modsatrettede symboler for måder at erindre på. Løget dækker, mens ravet “foregiver at huske mere, end vi bryder os om. Det konserverer det, som for længst burde være fordøjet, udskilt.” Det “honninggule stykke forstenede harpiks” afslører selv skriftehemmeligheder.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig