PROCESSION Den italienske by Luccas centrale lokallegende er knyttet til, hvordan Il Volto Santo, Det Hellige Ansigt, et krucifiks i cedertræ ifølge legenden fremstillet af den Nikodemus, som deltog i Jesu begravelse, på mirakuløs vis trukket af to førerløse okser kom til Lucca, hvor det anbragtes i domkirken San Martino. Maleriet, af Amico Aspertini, 1508-09, i en anden af Luccas kirker, San Frediano, gengiver begivenheden. Processionen finder stadig sted hvert år d. 13. september.

.

Procession, under mange ceremonier foretages en højtidelig procession, et optog, ad en bestemt rute med udklædte og udsmykkede personer, dyr, symboler, figurer og vogne. Den bagvedliggende religiøse symbolik er bl.a. i ritens form at efterligne en væsentlig begivenhed i religionens historie eller mytologi, fx påskeprocession i Jesu “fodspor”, og at overføre guddommens kraft til et (lokalt) område uden for selve helligdommen. Et gudesymbol kan tages ud fra sin plads i helligdommen, føres på en vogn gennem byen, og sluttelig igen placeres i helligdommen. En procession kan bruges ved indvielse, fx bispeindsættelse, eller til minde, fx ved en begravelse, fx af en dansk kongelig person, der føres ad Roskildes gader til Domkirken, eller en ofte løssluppen procession ved ligbrændingsceremonier på Bali. En central jødisk myte er processionen med vædderhornsblæsning omkring Jeriko, der fik byens mure til at falde (Josvabogen kap. 6). En nations sidste nye isenkram i våben kan demonstrativt vises frem ved en procession sammen med en række nationale symboler, på årsdage og mindedage for nationens centrale historiske eller mytiske begivenheder. Ved den årlige store Esala Perehara-fest i Kandy, Sri Lanka, spilles der på elefanternes guddommelige natur og sammenhæng med folkegrupper i Sri Lanka. Karneval består af en lang procession, ad hovedstrøg i byen, fx i Rio og Rom. Rent verdslige begivenheder kan som processioner antage religiøs og rituel karakter, fx et politisk demonstrationstog, et fredsmøde med fakkeloptog eller et hornorkesters messingsuppe lørdag formiddag gennem provinsbyens hovedstrøg.

Se også dans, rite, performance og offer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig