Orgel, Det kan høre til tilværelsens store oplevelser at blive væltet omkuld af orgelbruset i en Bach-koncert. Orglet er i udpræget grad et instrument brugt i kirkelig sammenhæng, forbundet med de store begivenheder og den tilbagevendende gudstjeneste. Dets vældige tonekraft synes at forbinde det med selve Universets lyd, med det guddommelige, med elementerne, især luften, med bruset i en konkylie. Den magiske kraft udnyttes som motiv i bl.a. Martin A. Hansens roman Løgneren, 1950, og i Jan Kjærstads trilogi Forføreren, Erobreren og Opdageren, 1993-99. I den kinesiske daoistiske filosof Zhuang Zis lille fortælling “Naturens orgel” er det vinden og dens piben, “den vældige blæsebælg, naturens åndedræt”, der giver anledning til refleksioner over “tingenes sande enhed”.

Et “stalinorgel” er et frygtindgydende raketvåben med flere løb, så et antal raketter kan affyres samtidig; konstrueret i Sovjetunionen under 2. verdenskrig. musik.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig