Omskærelse, omskæring, symbolikken i kulturer, der praktiserer omskærelse af kønsdele for både drenge og piger, fx kikuyu i Kenya, kan være, at før omskærelsen er barnet ikke et rigtigt menneske med et bestemt køn, men en slags androgynt åndebarn. Ved omskærelsen fjernes så det kvindelige ved drengen (forhuden) og det mandlige ved pigen (klitoris), så de kan optages som mennesker i stammen. I jødedommen er omskærelsen af det 8 dage gamle drengebarn et pagtstegn (1. Mos. 17), dvs. at den symboliserer Jahves overenskomst med Israels folk. Også inden for islam praktiseres drengeomskærelse, i alderen mellem 5 og 13, dvs. før voksenalder. Den direkte årsag til, at kristne ikke udfører drengeomskærelse, er Paulus, der som jøde selv var omskåren, men ikke mente, at hedninger skulle omskæres for at blive kristne; det var væsentligere, at de var “omskårne” i ånden eller i hjertet, skriver han i Romerbrevet 2, 25-29.

De kulturer, der udfører kvindelig omskærelse med fjernelse af hele klitoris eller med sammensyning af kønslæberne, kritiseres i vore dage for en radikal kvindeundertrykkelse, kvinden som mandens ikke-nydende redskab.

Se også rite.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig