Nytår, i de fleste kulturer er nytår en af årets vigtigste fester. Den jødiske nytårsfest kan fx slet og ret kaldes “festen”. Nytår falder ikke alle steder den 31. dec.- 1. jan.; i fx jødisk og kinesisk sammenhæng er der tale om forskydelige datoer. I nytårsfester ses det overgangsrituelle tydeligt; formålet er at forny verden: Det gamle år og dets synder udrenses og dør, og et nyt år fremstår som på skabelsens første dag. I den mesopotamiske fest akitu reciteredes således skabelsesberetningen Enuma Elish; kongen blev frataget sine værdighedstegn og fik dem igen, og kultisk gennemspillede man kosmos' sejr over kaos. Religionsfænomenologisk kan nytårsløjer tolkes som ritens midlertidige tilbagevenden til kaos.

Den kinesiske nytårsfest, Yuan Dan, er regnskabets fest; husene renses og males; i mytologien drager arnens gud til Jadekejseren i Himlen for at aflægge regnskab for den enkelte families opførsel i det forgangne år. Når han vender tilbage, fejres det med fyrværkeri. Dette fyrværkeri har inspireret Vestens sekulariserede nytårsfest til brug af “kinesere” og raketter.

Af folke- og civilreligiøse elementer i nutidig dansk nytårsfejring kan nævnes Rådhusurets 12 slag, den nationale afsyngelse af Grundtvigs “Vær velkommen, Herrens år” (i radio og tv) ved midnat og gudstjenesten 1. nytårsdag. Endvidere kan Dronningens (og i noget mindre grad statsministerens) nytårstale siges at have rituel karakter, en kollektiv statusopgørelse. Larm og skyderi og løjer havde i tidligere tid til formål at jage dæmoner væk. At stille sig op på en stol har også oprindelig magisk-afværgende formål. Eventuel udklædning med masker, papnæser og hatte, har baggrund i førkristne skikke, måske også de romerske saturnalier. Nytårsønsker og -forsæt har også gamle rødder.

Se også fester, riter, tid og år.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig