Museum, ligesom ordet “musik” betyder “musernes kunst”, er ordet “museum”, græsk museion, knyttet sammen med de antikke muser og er oprindelig navnet på en helligdom viet til dem. De mange samlinger af alskens materialer, billeder, dyr, genstande, viser menneskets trang til at rubricere og kategorisere – og at bevare: i mange tilfælde findes det, man udstiller, ikke længere i naturen. Museer er dels videnskabers rum mod offentligheden, dels oplevelses- og fantasirum for besøgende. Med nutidens teknik kan man skabe naturtro fremstillinger af fjerne tider og steder, fx er Vikingemuseet i den engelske by York en rejse i tiden – og under jorden – tilbage til den gamle vikingestad, med dufte og latrinstank, lyde, menneskestemmer, pløre i gaderne osv. Og i Japan kan man på historiske museer, bl.a. i Kagoshima, bruge robotter til at skabe illusionsvirkning af at møde fortiden direkte.

I et digt af Jørgen Sonne, “Museumsmusik”, 1963, genopstår alle de mærkelige fortidsdyr på det naturhistoriske museum i Kensington på magisk vis, i modernismens sprogdragt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig