Mus, forbindes med lidenhed, frygtsomhed, ødelæggelse, underverden, hykleri. I folketradition kan mus være sjæle, der er undsluppet fra dødes munde. I kristendommen symboliserer mus den fortærende gnaver af livets rod og Djævelen. Men i fx det gamle Egypten var musen guden Horus' hellige dyr, og i det gamle Rom var musen et varsel om lykke, og også i afrikanske samfund har musen været brugt til divination.

Hos barnlige sjæle vækker musen afsky, men også medlidenhed, når den jages af katten. Mus optræder i mange bøger, tegneserier og film for børn, fx er Disneys figur Mickey Mouse populær. Musen må hele tiden flygte i sit musehul, men den er også snedig og oprørsk, jævnfør udtrykket “Når katten er ude, spiller musene på bordet”. Det bogstavrimende udtryk “med mand og mus” bruges om et skibsforlis, hvor alt og alle, det største og det mindste, går til. Man kan “krybe i et musehul”, dvs. skjule sig, eller være “musestille”. At se hvide mus er tegn på delirium. “Mus” bruges i nutiden også om fx skade i knæ og om det muselignende redskab ved computeren, der kan give “museskade” i albuen.

En roman af John Steinbeck fra 1937 hedder Mus og Mænd, og Günter Grass kalder en roman fra 1961 Kat og mus. rotte.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig