Mur, i lighed med fx grænse, gærde, dør og port, overgang, tærskel og væg danner muren en adskillelse, forhindring eller blokering mellem to fænomener eller rum. Muren lukker både ude og inde, sikrer og fængsler. Muren er vanskelig at bryde igennem eller uoverstigelig, og at bryde muren, også fx “lydmuren”, kan tolkes som et mentalt gennembrud, en måde at komme ud af et dødvande på, og en “murbrækker” er en banebryder. At blive “ramt af muren” kan fx være en maratonløbers møde med nulpunktet.

Hellige områder kan være omgærdet af mure og tabuer. “Paradis” betyder oprindelig en indhegnet vildtpark. Jomfruer kan sidde “indemuret” i deres jomfrubur og med kyskhedsbælte eller intakt mødom som mur. Jomfrudom, især Jomfru Marias, symboliseres ved en muromkranset have (hortus conclusus). Et harem betyder i dagligsprog et sted, hvor en muslimsk mand har anbragt sin flok af koner forsvarligt omgærdet, og kun hans vellyst; men det arabiske ord “haram” betyder egentlig hellig eller tabu, fx er Mekka haram. I hinduistisk og buddhistisk ikonografi, fx mandala, kan mure symbolisere de forskellige erkendelsestrin.

Bymure omkranser som forsvarsbastioner mod den uhyre natur og fjender i større bydannelser fra gammel tid. Et berømt eksempel er Jerikos mure, som brasede sammen, da israelitterne blæste i horn; at “Jerikos mure falder” kan i vore dage bruges om fx et magisk gennembrud, en overvældende musikoplevelse osv.

I nordisk sammenhæng er en mytologisk mur den, som en jætte bygger omkring Asgård, hvorved der skabes et kosmos imod Udgårds kaotiske verden. Og en konkret mur eller rettere vold er det befæstningsanlæg, Dannevirke, der var centralt forsvar ved Danmarks sydgrænse i en lang periode og fik fornyet national-mytisk betydning under de slesvigske krige i 1800-tallet, nationale symboler.

Tre konkrete mure i verdenshistorien har fået omfattende symbolsk betydning: Vestmuren eller Grædemuren i Jerusalem er resterne af det 2. tempel, for jøder et symbol på længslen efter Israel som det var i gamle dage og efter det ny Israel. Den Store Kinesiske Mur er bygget som beskyttelse mod nomader nordfra og tolkes bl.a. som symbol for kinesernes selvtilstrækkelighed og indelukkethed i Riget i Midten. Berlinmuren var Østberlins værn mod Vesten i perioden 1961-89. Den blev bygget af beton og for at forhindre folk fra det diktatoriske Øst at flygte til det frie Vest. Da Muren faldt 9.11.1989, oplevedes det som et afgørende symbol for kommunismens sammenbrud. Nævnes kunne også den nybyggede “mur” i Israels grænseområder.

Et skuespil af den dansk-jødiske forfatter Henri Nathansen hedder Indenfor Murene, 1912, og handler om sammenstødet mellem dansk-kristen og jødisk kultur i samtidens København. Titlen spiller på det på engang sikre og klaustrofobisk-indelukkede i det jødiske borgerskab.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig