MARE J.H. Füsslis maleri “Mareridtet”, 1802, rummer såvel erotik som frygt i sin gengivelse af en ung kvindes mareredne drøm. Freuds ideer om det ubevidste klinger med i en moderne fortolkers sind. I baggrunden ses en genfærdsagtig hest. Füssli har malet fem versioner af mareridtsbilledet, det første fra 1781. N.A. Abildgaards maleri “Mareridt”, 1800, gengiver en lignende scene.

.

Mare, i folketroen et overnaturligt oftest kvindeligt væsen, som plager mennesker i søvne ved at trykke dem på brystet eller ride på dem, heraf udtrykket mareridt (om angstfyldte drømme og åndenød). Også dyr, især heste, kan plages. Ordet “mare” er fællesgermansk, men også uden for den germanske folketro findes ondsindede drømmevæsener. Maren ligger tæt på det større begreb heks. Det forekommer naturligt – ud over angsten – at pege på skikkelsen som erotisk symbol, enten – og her er vi stadig i folketroens verden – som en person, der efterstræber en anden og derfor materialiserer sig som nattevæsen; eller – og her er vi i psykoanalysen – som udtryk for den marerednes egne ønsker eller angst for det erotiske.

Litt.: Fabeldyr og sagnfolk, 1957, s. 186-199.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig