Magi, symbolske handlinger, der skal beværge kendte eller ukendte kræfter til at igangsætte eller øve indflydelse på hændelsesforløb, således at disse udvikler sig i en ønsket retning. Magi kan udføres ved brug af forskellige genstande eller ved fremsigelse af bestemte ord. Hvid magi kaldes den form, som hører til samfundets normer; sort magi bruges i hævnøjemed. Trolddom og hekseri regnes til magi. Magi kategoriseres ofte som overtro og folkereligion og stilles i modsætning til etablerede religioner. Men det må siges, at alle religioner bruger magiske elementer i deres riter og har masser af beretninger om magisk praksis i deres helligtekster. Blandt de mest udbredte magiske former er det, at “lige danner lige”, dvs. at hvis man udfører en rituel handling, som minder om noget, så finder det sted, “del for helhed”, dvs. at den magiske kraft i fx et dyr kan repræsenteres ved hjælp af en del af dette dyr, og berøringsmagi, hvor berøringen tænkes at overføre kraft mellem personer.

I daglig tale bruges “magi” også om tryllekunst, om fx en stor kunstnerisk oplevelse (“ren magi”), et særlig smukt mål i fodbold eller om “magi i luften”, fx i forbindelse med stemningen ved et stævnemøde. I litteraturen kaldes en strømning “magisk realisme”, dvs. at magiske, overnaturlige elementer blandes ind i en i øvrigt virkelighedstro verden, ud fra den tanke, at magiske, mærkelige hændelser og sammentræf hører historien – og måske også virkeligheden – til: “Der er mere mellem himmel og jord ...”.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig