Leopard, stort kattedyr med oftest gulligbrun pels med sorte pletter; hvis leoparden er helt sort, kaldes den en panter. Dens navn betyder egentlig løve og panter. Den symboliserer bl.a. vildskab og dristighed, men ofte også det onde, fx i kristendommen, ud fra en skildring i Daniels Bog 7,6 af et firehovedet dyr, der “så ud som en panter” (leopard), og som “fik overdraget magt”, og ud fra et vers hos Jeremias (13,23), hvor “ondskabens lærlinge” er så inkarneret onde, at deres ondskab lige så lidt kan udskiftes med det gode som panteren, dvs. leoparden, kan skifte sine pletter. I det gamle Egypten var den forbundet med guden Seth, og ved gravriter optrådte præster i leopardskind. Shamaner i Asien og Afrika kunne bære leopardskind, som tegn på, at de kunne styre onde kræfter. Den græske gud Dionysos red på en leopard eller sad i en vogn trukket af leoparder. Leopardens pletter blev forbundet med den mange-øjede Argus. Som heraldisk symbol blev leoparden forbundet med mod.

Leoparden er titlen på en italiensk roman af G. Tomasi di Lampedusa, 1958, filmatiseret af L. Visconti 1962, om en siciliansk fyrste omkring 1860, hvis aristokratiske livsform står for fald.

Se også panter, puma, jaguar, løve, tiger og argusøjne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig