KRANIUM Hans Holbein den yngres portræt af to franske ambassadører, 1533, viser al verdens pragt og sans for kunst og videnskab. Men i forvrænget form er der i forgrunden et memento mori-motiv: et kranium, der ses “rigtigt” skråt fra siden.

.

Kranium, hovedets knogler har ligesom knogler generelt en dobbelt symbolik: Kraniet kan symbolisere livskraft og evigt liv, men primært død og forgængelighed. Et kranium ses i kristen billedkunst som symbol for memento mori (husk, du skal dø) og er attribut for eneboere og helgener, fx Frans af Assisi og Hieronymus. Jesu korsfæstelse foregik på Golgata, “Hovedskalstedet”, dvs. en begravelsesplads; i legender er Golgata også det sted, hvor Adams kranium ligger begravet. I billedfremstillinger kan Adams kranium derfor optræde ved foden af korset; sammen udgør de et døds- og opstandelsessymbol.

Kranier er attribut for bl.a. den buddhistiske dødsgud Yama, og hinduismens gudinde Kali er forsynet med en halskæde af afhuggede hoveder.

Som et advarselstegn, mod fx gift, bruges en tegning af et kranium og et par korslagte ben. knogle, hoved, kropsdele, skelet, død, gravskikke.

En berømt litterær scene er, da Hamlet i Shakespeares skuespil står på kirkegården med Yoricks hovedskal i hånden og fremsiger sin “to be or not to be”-monolog. Kranier som memento mori-motiv (vanitas) findes hos talrige malere, fx Frans Hals og Paul Cézanne. I Stephen Spielbergs nyeste “Indiana Jones”-film, 2008, er et magisk krystalkranium centralt; ifølge legender skulle der findes i alt 13 krystalkranier i verden, knyttet sammen med præcolumbiansk kultur i Mellemamerika, olmeker, pyramider og mayaernes kalender.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig