Kost, symboliserer renselse, men er også knyttet sammen med onde magter, fx hekse. I japanske religioner er rituel fejning og afstøvning udbredt og symboliserer også en åndelig renselse og en renselse af kosmos. Blandt munke og nonner inden for jain-religionen i Indien anvendes en kost rituelt og praktisk til at feje foran sig, så man ikke skader insekter og andre smådyr, jævnfør at de også har et klæde foran næse og mund for ikke at sluge insekter. I bl.a. dansk folketro kan hekse ride gennem luften på kosteskaft; de kunne uskadeliggøres af en anden type renselse – i ilden –, som det kendes ved bål sankthansaften, hvor de sendes til “Bloksbjerg”, dvs. ad helvede til, om de så “heksehyler” nok så meget. Nogle forskere har tolket heksenes kosteskaftsridt som en parallel til shamaners åndeflugt på et ridedyr eller set kosten som et fallisk symbol.

En bog fra reformationstiden med polemik mod den katolske kirke hed Fejekost til at udrense den gamle papistiske surdej; her kan man roligt sige, at metaforerne er sammenblandede! Et ordsprog lyder: “Nye koste fejer bedst”. Man kan “koste rundt med en”, dvs. hundse med.

Se også renselse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig